- Kategoria: AGD w kuchni
- Autor: Mexen
- Dodano:
Utrzymanie odpowiedniej temperatury w lodówce ma kluczowe znaczenie dla zachowania świeżości produktów spożywczych. Zbyt niskie wartości doprowadzą do zamrożenia żywności i oszronienia ścianek, zaś zbyt wysokie przyspieszą procesy gnilne. Sprawdźmy, jaka temperatura powinna panować wewnątrz chłodziarki i dlaczego tak ważne jest prawidłowe rozproszenie zimna.
Jak zorganizować wnętrze lodówki?
We wnętrzu lodówki można zaobserwować wahania temperatury, dlatego tak ważny jest zróżnicowany rozkład żywności. W najniższych pojemnikach, gdzie temperatura utrzymuje się na poziomie 7-8 stopni Celsjusza, należy przechowywać warzywa i owoce. Na półce powyżej koszy można umieść mięso i ryby - 2 stopnie to optymalna temperatura do przechowywania łatwo psującej się żywności. Najwyższe i środkowe półki sprawdzą się idealnie do przechowywania nabiału, wędlin, serów oraz przygotowanych wcześniej dań (temperatura w tej części oscyluje w granicach 4 stopni).
Stosunkowa najwyższa temperatura panuje na "balkonikach", czyli półkach na drzwiach lodówki, dlatego warto umieścić tam produkty spożywcze, które nie wymagają mocnego chłodzenia (sosy, przyprawy czy napoje). Co ważne, pamiętajmy, by nie wkładać do lodówki ciepłych potraw - ciepłe powietrze unosi się podnosząc temperaturę i każąc niejako lodówce pracować intensywniej - co generuje wyższe zużycie energii.
A co jeżeli masz starszy model lodówki?
Jeżeli masz chłodziarkę starej generacji i chciałbyś sprawdzić, czy stratyfikacja termiczna jest odpowiednia, możesz zainwestować w specjalny podłużny termometr do lodówek, który mierzy temperaturę w szerokim zakresie. Dzięki optymalna temperatura w lodówce nawet starszego typu będzie osiągalna.
Odpowiednia temperatura w lodówce to nie wszystko! Pamiętaj, że żywność nie może być ułożona zbyt gęsto ani dotykać ścian lodówki. Świeże mięso powinno być trzymane w szczelnych pojemnikach. Sposób przechowywania żywności ma duże znaczenie dla wydłużenia terminu przydatności do spożycia.
Jak ustawić temperaturę wewnątrz lodówki?
Aby utrzymać odpowiednią temperaturę wewnątrz lodówki, należy poznać mechanizm obsługi termostatu. W starszych modelach sterowanie termostatem odbywa się w sposób mechaniczny, czyli za pomocą pokrętła. Im wyższy cyfra na panelu sterowania, tym niższa temperatura w lodówce. Nowsze chłodziarki są wyposażone w elektroniczny panel sterowania, który umożliwia precyzyjne ustawienie temperatury w lodówce. Jeżeli nie wiesz, jak ustawić termostat, aby rozkład temperatury był optymalny, sprawdź zalecenia producenta. W instrukcji obsługi znajdziesz informacje dotyczące sposobu zmiany temperatury oraz wskazówki dotyczące tego, gdzie panuje najniższa temperatura, a to pozwoli na zachowanie żywności wartości odżywczych, powstrzymanie procesów gnilnych, a także zahamuje rozwój bakterii.
Stabilność chłodzenia - nowoczesne modele lodówek
Właściwie dobrana temperatura w lodówce jest bardzo istotna dla osób, które kupują żywność o długich terminach przydatności. Jeżeli nie chcesz marnować produktów spożywczych i zależy Ci na bezpiecznym przechowywaniu pożywienia, rozważ zakup chłodziarek o funkcjach, które zapewnią jeszcze efektywniejsze zarządzanie temperaturą. Szczególnie ciekawym rozwiązaniem wydają się sprzęty z systemem Triple Cooling, który sprawia, że poszczególne strefy chłodzenia są w pełni zoptymalizowane, jeżeli chodzi o rozkład temperatur.
Nowoczesne lodówki są konstruowane w taki sposób, że żywność przechowywana na górnych półkach głównej komory chłodziarki zachowuje odpowiednia wilgotność, a zapachy nie mieszają się z produktami znajdującymi się w niższych komorach. Na szczególną uwagę zasługują także modele wyposażone w inteligentne czujniki Fresher Sensors, które zmniejszają wahania temperatury przy częstym otwieraniu drzwiczek, co korzystnie wpływa na przechowywane w lodówce artykuły spożywcze.
Komentarze