Gdzie wylać olej z patelni - czy można do zlewu?

Obierki z warzyw i owoców wrzucamy do pojemnika na śmiecie biodegradowalne, opakowania plastikowe do odpadków nadających się do recyklingu, papier na makulaturę, a co zrobić ze zużytym olejem? Smażenie frytek, soczystych steków czy nawet zwykłych kotletów wiąże się z koniecznością użycia sporej ilości oleju rzepakowego lub dowolnego innego. Pomijając kwestie dietetyczne, olej po smażeniu może sprawić nam sporo problemów, jeżeli chodzi o jego zagospodarowanie. Czy można więc wlać go do kuchennego zlewu?

Zużyty olej – co z nim zrobić?

Zużyty tłuszcz w wielu przypadkach można spokojnie ponownie wykorzystać, jeżeli oczywiście nie jest przypalony. Po całkowitym wystygnięciu oleju można go zlać do słoika lub butelki i schować w celu późniejszego użycia. Olej należy przechowywać w zacienionym miejscu lub w lodówce. Jeżeli w oleju znajdują się drobinki jedzenia, dobrze jest wcześniej przelać go przez dość gęste sitko.

Innym sposobem na spożytkowanie zużytego oleju rzepakowego jest wykorzystanie go do zrobienia oryginalnych lampek olejnych. W internecie można znaleźć sporo tego typu inspiracji, niektórzy potrafią zagospodarować zużyty olej po smażeniu frytek w jeszcze ciekawszy sposób – robiąc z niego mydło gospodarcze. Jest to świetny pomysł, jeżeli lubisz takie rozwiązania i masz do dyspozycji sporo zużytego oleju. Za jego pomocą można też zaimpregnować deski kuchenne, a nawet … deski w płocie.

Jak pozbyć się oleju po smażeniu?

Jeżeli nie masz ochoty bawić się w samodzielne przetwarzanie zużytego oleju i nie nadaje się on już do ponownego smażenia, masz wiele możliwości pozbycia się go w bezpieczny sposób. Oczywiście pod żadnym pozorem nie możesz wylać oleju do zlewu czy toalety, dlaczego nie dowiesz się z nieco dalszej części tego tekstu. Jeśli nie do kanalizacji to tak naprawdę gdzie wylać olej po smażeniu? Sposób utylizacji oleju w dużej mierze zależy od jego ilości. W klasycznych gospodarstwach domowych nie jest to zbyt duży problem, można zlać go do butelki i wyrzucić do kontenera na odpady zmieszane, mniejszą ilość wystarczy zetrzeć papierowym ręcznikiem z powierzchni garnka czy patelni i wyrzucić go do śmieci zmieszanych.

W przypadku gastronomii gdzie zbiera się sporo oleju po smażeniu, należy przechowywać go w szczelnie zamkniętym pojemniku. Po zebraniu odpowiedniej ilości możliwe jest oddanie tłuszczu do ponownego przetworzenia – co ciekawe można potraktować to jako darowiznę, odpisywaną od podatku. W innej wersji specjalne pojemniki zawierające tłuszcz może być oddany w punktach PSZOK lub może być zabrany przez firmę zajmującą się ponownym użyciem oleju. Produkuje się z niego na przykład paliwo napędowe, oczywiście po odpowiednim przetworzeniu.

Dlaczego nie możesz wylać oleju do kanalizacji?

Po skończeniu smażenia należy pamiętać, że pod żadnym pozorem nie można wylewać oleju do rur odpływowych w kuchennym zlewie, ani do miski sedesowej. Olej po smażeniu można ponownie wykorzystać albo pozbyć się go w bezpieczny sposób. Dla wielu osób najwygodniejszą metodą jest wlanie zawartości patelni do zlewu, jednak jest to bardzo zły pomysł, zwłaszcza jeżeli zrobisz to z gorącym jeszcze tłuszczem. Rozgrzany olej po smażeniu może uszkodzić plastikowe elementy odpływu, w tym sam syfon lub fragment rury odpływowej. Stopiony plastik będzie nadawał się jedynie do wymiany.

Drugim powodem, dla którego nie można wylewać olej po smażeniu do rur odpływowych, jest możliwość całkowitego zapchania rur. Resztki jedzenia znajdujące się w stygnącym tłuszczu mogą przyklejać się do ścianek rur odpływowych i stopniowo zmniejszać ich światło. Z czasem mogą bardzo skutecznie zaczopować rurę. Gesty i twardy osad z tłuszczu może okazać się bardzo trudny do usunięcia przy wykorzystaniu standardowych metod. Trzeba będzie skorzystać z agresywnych środków chemicznych lub z pomocy fachowców dysponujących odpowiednimi narzędziami do przepychania odpływu. Wylewanie stopionego tłuszczu do zlewu jest więc może i wygodnym rozwiązaniem, ale może pociągnąć za sobą konsekwencje wymagające sporych nakładów finansowych.

Co zrobić ze zużytym olejem – podsumowanie

W idealnym świecie olej po smażeniu po prostu znika, nie musimy przejmować się jego utylizacją. Jednak prawdziwym świecie zużyty olej może okazać się problemem, zwłaszcza jeżeli masz go zbyt dużo. Doszliśmy jednak do pewnych wniosków co do tego, co można zrobić ze zużytym olejem roślinnym. Jeśli jesteś miłośnikiem DIY, możesz przerobić zużyty olej na świeczki olejne albo mydło gospodarcze. Jeżeli olej po smażeniu nie uległ spaleniu i nie ma w nim zbyt wielu resztek – nadaje się do ponownego wykorzystania w kuchni.

Gdy masz olej po smażeniu w ilościach iście hurtowych, zleć jego odbiór wykwalifikowanej firmie, która użyje go do ponownego przetwarzania. Takim tłuszczem można na przykład impregnować drewno. Każdy sposób pozbycia się oleju będzie dobry, byleby tylko zużyty olej nie trafił do kanalizacji, wlanie go do zlewu jest najprostszym przepisem na solidne zatkanie odpływu.

Komentarze

Nie ma komentarzy na ten moment