Jak przechowywać przyprawy?

Przyprawy i zioła składniki, których nie może zabraknąć w każdej kuchni. Przechowywane w oryginalnych torebkach mogą się jednak rozsypywać i utrudniać funkcjonalną organizację przestrzeni. Jeżeli cenisz sobie porządek i ergonomię, skorzystaj z naszych porad i zainwestuj w sprawdzone systemy stworzone z myślą o sypkich produktach spożywczych.

Przechowywanie przypraw — o czym pamiętać?

Właściwe przechowywanie przypraw jest istotne z kilku powodów. Po pierwsze, zioła, które są zamknięte w szczelnym pojemniku, nie tracą swoich właściwości zdrowotnych, smaku oraz aromatu. Odpowiednie zabezpieczenie zapobiegnie także rozwojowi mikroorganizmów i przenikaniu zapachów z otoczenia. Jeżeli dysponujesz wyjątkowo małą przestrzenią, i nie możesz pozwolić sobie na zakup organizerów bądź pojemników, zainwestuj w funkcjonalne klipsy, które umożliwią łatwe zamknięcie rozerwanej części torebki. Pomimo że grzbiety zabezpieczające nie prezentują się szczególnie efektownie, są na tyle małe, że z powodzeniem sprawdzą się w aneksie kuchennym lub kuchni w zakładzie pracy.

Pojemniki do przechowywania przypraw

Zdecydowanie najbezpieczniejszym sposobem przechowywania przypraw jest umieszczanie ich w szklanych bądź ceramicznych opakowaniach. Takie rozwiązanie jest nie tylko funkcjonalne, ale i bardzo estetyczne. Jeżeli zależy Ci na bezpieczeństwie, rozważ zakup plastikowych pojemników z zakręcanym wieczkiem, które możesz umieścić na blacie, w szufladach lub szafkach kuchennych. Zwolennicy bardziej designerskich akcesoriów z pewnością docenią szklane słoiczki z etykietami informującymi o zawartości. Zarówno pojemniki ze szkła, jak i plastiku, mogą być wyposażone w wygodne zakręcane wieczka, dzięki którym składniki zachowują świeżość. Jest to szczególnie istotne w przypadku tymianku, cynamonu czy kminku, które słyną z bogatego i wyrazistego aromatu. Warto przy tym zaznaczyć, że szklane pojemniki na przyprawy są łatwe w utrzymaniu czystości i przez wiele lat zachowują pierwotną formę.

przyprawy w kuchni

Gdzie i w czym przechowywać przyprawy?

Ulubione przyprawy, z których korzystasz na codzień podczas gotowania, mogą być przechowywane na kuchennym blacie. Ceramiczne pojemniki, dopasowane do kolorystyki i stylu wnętrza, są bardzo urokliwą ozdobą kuchni i sprawiają, że wnętrze nabiera bardziej dekoracyjnego charakteru. Jeżeli zdecydujesz się na pojemniki ceramiczne, pamiętaj, aby ustawiać je z daleka od kuchenki oraz zlewozmywaka. Odpowiednie przechowywanie przypraw to podstawa, dlatego należy trzymać je z daleka od źródła wilgoci i ciepła. W przypadku małych słoiczków, zakupionych w dużej ilości, można zdecydować się na montaż półki. Najlepszym miejscem jest przestrzeń pomiędzy zabudową górną a blatem.

Przechowywać przyprawy - szczelne zamknięcie to nie wszystko!

Uwaga! Kupowanie przypraw na zapas to częsta praktyka w przypadku osób, które zdecydowały się na większe pojemniki. Nie zapominaj jednak, że zioła, podobnie jak wszystkie produkty spożywcze, mają określony termin przydatności do spożycia. Nawet jeżeli wiesz jak prawidłowo przechowywać przyprawy, musisz spodziewać się, że przy częstym odkręcaniu pojemników zawartość ulegnie zwietrzeniu.

Komentarze

Nie ma komentarzy na ten moment