- Kategoria: AGD w kuchni
- Autor: Mexen
- Dodano:
Masz dość sklepowych soków zawierających duże ilości dodatków chemicznych? Chciałbyś cieszyć się smakiem zdrowych i pysznych napojów na co dzień? W takim razie powinieneś rozważyć zakup sokowirówki. Zanim jednak wybierzesz wyciskarkę, zapoznaj się z najważniejszymi kryteriami determinującym jej funkcjonalność. Sprawdź, które elementy opisu producenckiego są najistotniejsze z punktu widzenia klienta, i jak działa sokowirówka.
Wyciskarki do owoców i warzyw - najlepsze sokowirówki
Moc, wydajność, wielkość pojemnika na odpady oraz napęd, to podstawowe parametry, na które należy zwracać uwagę podczas wyboru sokowirówki. Jeżeli zakładasz, że będziesz korzystał z urządzenia okazjonalnie, zdecyduj się na budżetowy model o kompaktowych wymiarach. Sprzęty o większej wydajności z dużym zbiornikiem na odpady sprawdzą się natomiast w rodzinach z małymi dziećmi oraz u osób na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, których jadłospisy obfitują w owocowo-warzywne koktajle. Sokowirówka to niezwykle funkcjonalne urządzenie, a przy tym najszybsza metoda wyciskania soku z owoców, która pozwala zachować wszystkie składniki odżywcze w procesie wyciskania.
Sito do sokowirówki - kluczowy element wyposażenia
Sito w sokowirówce obraca się z prędkością od 6000 do 12000 tysięcy obrotów na minutę, rozdrabniając owoce i warzywa na gładką masę. Świeżo wyciśnięty sok wypływa przez otwór, zaś miąższ trafia do pojemnika na odpady. Taka konstrukcja sprawia, że nie ma konieczności ręcznego opróżniania sita podczas korzystania z sokowirówki czy podstawiania zewnętrznego naczynia.
Co sprawia, że niektóre sokowirówki są droższe niż inne? Kluczową rolę odgrywają materiały, z których wykonano poszczególne komponenty. Sita wysokiej jakości, wyposażone w ostrza centryczne wykonane w metalu, dają więcej soku i wolniej się zapychają. Najwyższej jakości sokowirówki mają ściany z mikro siatki, które gwarantują lepszą przepuszczalność niż perforowany metal. Jeżeli celujesz w wyższą półkę, zwróć uwagę na sita, w których ostrza centryczne zostały wykonane ze stali nierdzewnej. Uwaga! Odradzamy sita niskiej jakości, zastosowane w budżetowych modelach, wykonane ze słabej jakości plastiku. Tanie sprzęty do wyciskania soku są nie tylko uciążliwe w obsłudze, ale przyczyniają się do tego, że marnujemy dużą część owoców i warzyw.
Parametry techniczne - jak sokowirówka działa?
Zastanawiasz się, jaka sokowirówka będzie odpowiednia dla dużej rodziny? Jeżeli masz zamiar regularnie korzystać ze sprzętu i zależy Ci na utrzymaniu wysokiej efektywności, wybierz model o mocy 500-600 W. Im większa moc silnika, tym sprawniejsze wyciskanie soku z twardych warzyw korzeniowych. W przypadku miękkich owoców i miękkich warzyw, w zupełności wystarczy urządzenie o mocy ok. 200 W. Oczywiście, doskonały napój przygotujemy także w urządzeniach o mniejszej mocy, niemniej będzie to wymagało znacznie więcej czasu. Innymi słowy, moc sokowirówki to ważny parametr.
W sklepach stacjonarnych i online znajdziesz różnorodne modele sokowirówek, które pozwolą na swobodne użytkowanie bez ryzyka przegrzania. Pamiętaj przy tym, że większość nowoczesnych urządzeń jest wyposażona w dwa napędy. Szybka prędkość będzie odpowiednia do twardych warzyw i owoców, nawet bez wcześniejszego krojenia, zaś wolniejsza umożliwi sprawne wyciśnięcie miękkich jarzyn. I warto mieć tu na uwadze, że niedroga sokowirówka może nie spełnić wszystkich pokładanych w niej oczekiwań, a duża moc sokowirówki naprawdę się przydaje!
Pojemnik i otwór - wyposażenie sokowirówki
Jeżeli nie chcesz zbyt często opróżniać urządzenia, wybierz model z większym pojemnikiem na odpady. W przypadku największych sprzętów pojemność zbiornika wynosi nawet 3,5 litra! Przy zakupie sokowirówki warto sprawdzić, czy zbiornik na miąższ jest wyjmowany czy wbudowany.
Jednym z najbardziej istotnych parametrów definiujących funkcjonalność urządzenia jest wielkość otworu. Im większy, tym szybciej uzyskasz doskonały napój pełen wartościowych substancji odżywczych. Nie będziesz też musiał kroić produktów na mniejsze kawałki. Owoce możesz wrzucać do urządzenia bez wcześniejszej obróbki.
Wyciskarka wolnoobrotowa czy sokowirówka?
Podstawowa różnica między sokowirówką a urządzeniem do wyciskania soku (wyciskarką) dotyczy klarowności uzyskanego soku. Sok wyciśnięty z sokowirówki jest bardziej wodnicy, zaś ten z wyciskarki - gęsty i wzbogacony drobinkami owoców. Warto przy tym zaznaczyć, że w obydwu przypadkach uzyskujemy napoje, które są pełne składników odżywczych, niemniej wyciskarka pozwala uzyskać bardziej wartościowy sok. Niestety, sam proces wyciskania trwa znacznie dłużej, co może zniechęcić niektórych użytkowników. Uwaga! Wyciskarki nie narzucają żadnych ograniczeń. Podczas gdy sokowirówka nie poradzi sobie z ziołami, warzywami liściastymi czy drobnymi owocami, wyciskarka do soków wydobędzie z nich wszystko, co najlepsze.
Komentarze