Ceglana ściana w kuchni

Myśląc o aranżacji kuchni, coraz więcej osób decyduje się na wykorzystanie cegły zamiast tradycyjnej płytki na ścianie. Ceglana ściana w kuchni dodaje pomieszczeniu oryginalności i pasuje do wielu rodzajów wnętrz. Przed podjęciem decyzji o zastosowaniu w kuchni ceglanej ściany, warto przyjrzeć się wadom i zaletom takiego rozwiązania, rodzajom cegły, a także poznać różnice pomiędzy czerwoną cegłą a białą. Z naszego artykułu dowiesz się m.in., na co zwrócić uwagę wybierając cegłę, czy warto stosować cegłę w kuchni, jak zabezpieczyć ceglaną ścianę przed brudem i tłuszczem oraz czym ją czyścić, by zawsze wyglądała jak nowa.

Czy cegła w kuchni jest praktyczna?

Cegła w kuchni na pewno wygląda bardzo efektownie, ale czy jednocześnie jest również praktyczna? Najczęściej spotykane umieszczenie cegły to przestrzeń na ścianie pomiędzy blatem z kuchenką lub zlewozmywakiem a kuchennymi, wiszącymi szafkami. W związku z tym wiele osób zastanawia się, czy taka powierzchnia nie będzie się szybko brudzić podczas gotowania. Cegła na ścianie w kuchni jest praktyczna, o ile pamięta się o kilku podstawowych zasadach. Taki materiał będzie służyć wiele lat, ze względu na swoją odporność i wytrzymałość. Aby długo cieszyć się ceglaną ścianą i nie przejmować się tłustymi plamami w kuchni urządzonej z użyciem cegły, należy pamiętać, aby odpowiednio ją zabezpieczyć oraz regularnie impregnować. Cegła sama w sobie jest odporna na uszkodzenia, wilgoć, parę wodną i wysoką temperaturę, a przy odpowiedniej pielęgnacji, będzie odporna również na zabrudzenia.

Jak zaaranżować ceglaną ścianę w kuchni?

Ceglane ściany tworzą niepowtarzalny klimat wnętrza, a tradycyjna cegła wpasowuje się w różnorodne aranżacje pomieszczeń. Idealnym dodatkiem do cegieł jest m.in. drewno. Czerwoną, czarną lub białą cegłę można zastosować we wnętrzu w stylu nowoczesnym, stylu rustykalnym czy skandynawskim. Materiał ten pasuje zarówno do mebli o surowym, jak i lakierowanym wykończeniu. Czerwona cegła będzie się perfekcyjnie prezentować z białymi meblami, połyskliwymi lub matowymi frontami i drewnianym blatem.

Biała cegła zestawiona z szarościami, doskonale sprawdzi się we wnętrzu skandynawskim. Polakierowana ciemna cegła, w połączeniu z białymi, lakierowanymi meblami doda wnętrzu nowoczesności. Natomiast czerwoną cegłą w towarzystwie betonu architektonicznego, podkręcimy industrialny klimat kuchni. Przykłady można mnożyć w nieskończoność, ponieważ cegła jest bardzo uniwersalnym materiałem, który wpasuje się w praktycznie każde wnętrze. Końcowy efekt zależy w dużej mierze od dodatków, jakie dobierzemy do wnętrza.

cegła w kuchni

Cegła w kuchni. Jak zabezpieczyć cegłę przed tłuszczem?

Aby cegła na całej ścianie długo nam posłużyła, należy ją odpowiednio zabezpieczyć impregnatem przed tłuszczem i zabrudzeniami. Impregnat pomoże w utrzymaniu czystości, uniemożliwi brudowi i wodzie wniknięcie w cegłę oraz sprawi, że jej czyszczenie będzie proste. Na rynku jest wiele różnych preparatów np. impregnat sylikonowy oraz akrylowy, które zabezpieczą powierzchnię przed wilgocią i utratą koloru. Bardzo istotne jest, aby impregnować tylko czyste powierzchnie, dlatego przed przystąpieniem do impregnowania należy pozbyć się wszelkich zabrudzeń!

Czy płytki gipsowe nadają się do kuchni?

Płytki gipsowe, imitujące cegłę, zaleca się raczej do wykończenia suchych wnętrz, takich jak sypialnia czy salon. Aby zastosować je w pomieszczeniu, w którym będą narażone na wilgoć, należy je w odpowiedni sposób i dokładnie zaimpregnować, aby zwiększyć odporność cegieł na tłuszcz czy wodę. Eksperci zalecają jednak, aby w kuchni zastosować prawdziwą cegłę.

Cegła w kuchni – zalety i wady

Główną zaletą jest efektowność, uniwersalność oraz różnorodność samej cegły. Doskonale komponuje się z wieloma stylami architektonicznymi, kolorami i materiałami, tworząc w pomieszczeniu przyjemny klimat. Zarówno biała, czerwona, jak i czarna cegła dobrze wygląda w każdej aranżacji i doskonale łączy się z drewnem, stalą, metalem czy betonem. Dodatkowym atutem jest to, że stara cegła może w prosty sposób zostać poddana metamorfozie, wystarczy przemalować ją na inny kolor. Cegła w kuchni to świetne rozwiązanie w kuchennej przestrzeni, ponieważ jest jednym z bardziej praktycznych materiałów wykończeniowych. Jest trwała, solidna i naturalna. Cegła jest odporna na uszkodzenia mechaniczne, blaknięcie, parę czy tłuszcz. Odpowiednio zabezpieczona i pielęgnowana będzie służyć przez lata. Dodatkowe zalety cegły to jej właściwości wyciszające oraz termoizolacyjne.

Jaki kolor cegły na ścianę?

Najpopularniejsze kolory cegły to czerwony i biały oraz czarny. Biała cegła na ścianie w kuchni odegra główną rolę we wnętrzu o stylu skandynawskim. Czerwona cegła bardzo dobrze wkomponowuje się zarówno do wnętrz industrialnych, retro, jak i nowoczesnych. Czarna cegła świetnie komponuje się z betonem. To, jaki będzie finalny wygląd kuchni, w której zastosowano ściany ceglane, w głównej mierze zależy od dodatków, jakie zastosujemy w pomieszczeniu.

Komentarze

Nie ma komentarzy na ten moment