Co na podłogę w kuchni? Co się sprawdzi zamiast płytek?

Wykończenie podłogi to jeden z najważniejszych etapów podczas aranżacji kuchni. Współcześnie istnieje bardzo dużo materiałów przeznaczonych do tego celu. Z łatwością znajdziesz ten, który najlepiej sprawdzi się w Twojej kuchni. Możesz zdecydować także o kolorze, czy rozmiarze poszczególnych elementów układanych na podłodze.

Zapoznaj się z naszymi pomysłami - podpowiemy Ci także, co na podłogę w kuchni jest najlepsze zamiast klasycznych płytek. Sprawdź, jakie materiały sprawdzą się w Twoim domu.

Wykończenie podłogi – najczęściej wybierane metody

Jeśli jesteś na etapie wykańczania kuchni albo dopiero planujesz jej remont, wcześniej czy później musisz stanąć przed wyborem materiału, z pomocą którego wykończysz podłogę. Z racji tego, że jest to pomieszczenie dość intensywnie eksploatowane, a do tego narażone na działanie wilgoci i zmieniającą się temperaturę, warto wybrać materiał odporny na uszkodzenia mechaniczne oraz zawilgocenie.

W kuchni doskonale sprawdzi się wiele różnorodnych rozwiązań, zarówno tych tradycyjnych, jak i bardziej nowoczesnych. Najczęściej do wykończenia podłogi wybierane są następujące materiały:

  • płytki ceramiczne,
  • płytki gresowe,
  • panele winylowe,
  • panele laminowane,
  • posadzki żywiczne,
  • naturalny kamień,
  • konglomeraty,
  • betonowa posadzka
  • korek w formie gotowych płyt.

Duży wybór możliwości sprawia, że bez trudu znajdziesz rozwiązania, które sprawdzą się zarówno w stylu rustykalnym, jak i w nowoczesnym apartamencie. Podłoga w kuchni może stać się jej prawdziwą ozdobą - to od Ciebie zależy, czy znajdą się na niej naturalne materiały, czy może raczej postawisz na nowoczesne panele podłogowe imitujące drewno lub kamień.

Drewniana podłoga w kuchni - czy to dobry pomysł?

Podłoga drewniana kojarzy się z przytulną domową atmosferą, dlatego wiele osób marzy o drewnianych deskach także w kuchni. Jednak posadzka w kuchni narażona jest na uszkodzenia mechaniczne, zalanie wodą lub zabrudzenie np. przez spadające na podłogę resztki jedzenia. Najlepiej sprawdza się podłoga ułożona z materiałów łatwych do utrzymania w czystości - podłoga wyłożona drewnem niestety do nich nie należy.

Co więcej, coraz szersze grono osób decyduje się na instalację ogrzewania podłogowego w kuchni. Możesz być pewien, że deski wykonane z litego drewna nie spełnią oczekiwań. A zatem, co położyć w kuchni na podłodze? Czy coś może zastąpić podłogę drewnianą?

Panele winylowe do kuchni - najlepsze rozwiązanie w Twoim domu!

W kuchni sprawdzą się doskonale deski imitujące drewno. Współczesna technologia sprawia, że panele winylowe, bo o nich mowa, dostępne są w rozmaitych odcieniach, w tym także naśladujących egzotyczne gatunki drzew. Szukasz podobnego rozwiązania do swojego mieszkania lub domu? Więcej dowiesz się na mexen.pl. Wybierz podłogi LVT z szerokiej oferty sklepu.

Nowoczesna podłoga winylowa prezentuje się bardzo naturalnie, ma gładką powierzchnię, która jest przyjemna w dotyku. Ponadto jest to materiał o wysokiej klasie ścieralności.

Winyl w kuchni sprawdzi się wręcz idealnie. Łatwo utrzymać go w czystości i jest uznawany za jeden z lepszych materiałów do ogrzewania podłogowego z uwagi na dobre parametry przepuszczalności ciepła.

Panele imitujące drewno wyróżnia naturalny wygląd. Ponadto świetnie tłumią dźwięki, dzięki czemu stanowią bardzo dobrą izolację akustyczną. Podłoga wyłożona winylem ma ciepłą powierzchnię, która dodatkowo nie przyciąga kurzu. Sprawdzi się doskonale zarówno w mieszkaniach prywatnych, jak i w budynkach użyteczności publicznej.

Elegancka podłoga w kuchni

Marzy Ci się rozwiązanie nietuzinkowe, które sprawi, że Twoja kuchnia zyska wyjątkowy charakter? Postaw na rozwiązania, takie jak płytki kamienne, które charakteryzują się formatem większym niż płytki ceramiczne, a są dostępne w szerokiej gamie kolorystycznej.

Kamienna podłoga, czyli konglomeraty granitowo-kwarcowe tworzą jednolitą powierzchnię, która doskonale się prezentuje. Ich odporność sprawia, że posłużą Ci przez długie lata. Warto też dodać, że granit ma właściwości kwasoodporne, przez co kamień naturalny jest właściwie niezniszczalny.

Jeśli nie chcesz używać niczego innego w kuchni zamiast tradycyjnych płytek, postaw na oryginalne rozwiązanie, jakim są na przykład płytki heksagonalne. Pokryta nimi podłoga w kuchni zyska niebanalny wygląd, a do tego sprawdzi się świetnie przy ogrzewaniu podłogowym. Ułożenie takich płytek w kuchni otwartej na salon pozwala w elegancki i subtelny sposób odseparować granicę części kuchennej ze strefą wypoczynkową.

A może sztuczny kamień na podłogę do kuchni?

Intrygującym pomysłem, na który warto zwrócić uwagę, może być lastryko, czyli sztuczny kamień. Prezentuje się równie elegancko, jak naturalny materiał. Jest od niego tańszy i łatwiejszy do utrzymania w czystości. Nie musisz martwić się o to, że woda lub resztki jedzenia pozostawią na nim ślady.

Lastryko dostępne jest w wielu kolorach do wyboru, dzięki temu z pewnością znajdziesz rozwiązanie, które wpisze się idealnie w stylistykę Twojej kuchni. Drewno pięknie prezentuje się w salonie, ale lastryko jest zdecydowanie wygodniejszą opcją, jeżeli chodzi o wykończenie podłogi w kuchni.

O tym pamiętaj, remontując podłogę w kuchni

Walory estetyczne to nie wszystko. Podłoga w kuchni musi być łatwa do umycia, pojawiają się na niej zarówno kurz, woda, jak i tłuste zabrudzenia. Poza tym materiały użyte do wykończenia kuchennej podłogi powinny charakteryzować się podwyższoną odpornością na działanie promieni UV, wilgoć oraz nie powinny zmieniać swoich właściwości pod wpływem wysokich temperatur.

Kupując podłogę, warto postarać się o to, aby tworzyła spójną całość z pozostałymi elementami wyposażenia kuchni. Wybierając panele z powłoką winylową, możesz mieć pewność, że znajdziesz kolor, który będzie pasował idealnie do odcienia ścian czy znajdujących się już w pomieszczeniu mebli.

Co na podłogę w kuchni? Jak wybrać materiał? Podsumowanie

Jak wybrać odpowiedni materiał na podłogę do kuchni? Należy zastanowić się nad wieloma aspektami. Wśród nich najważniejsze będą:

  • wielkość pomieszczenia,
  • budżet,
  • styl, w jakim wykończona jest kuchnia,
  • sposób ogrzewania kuchni,
  • poziom eksploatacji pomieszczenia.

To tylko kilka przykładowych problemów do rozważenia przed zakupem okładzin podłogowych.

Wielkość pomieszczenia i budżet

To jaka podłoga pojawi się w kuchni, w dużej mierze zależy od kubatury pomieszczenia i budżetu. Im większe wnętrze, tym będzie ona droższa. Nie warto jednak wybierać rozwiązań z najniższej półki cenowej, ponieważ zwykle są one mniej odporne na intensywną eksploatację.

Styl kuchni

To z czego będzie wykonana podłoga, powinno być skorelowane ze stylem kuchni. Wnętrza rustykalne świetnie wyglądają z drewnianą podłogą. Jednakże drewno jest stosunkowo trudne do utrzymania w idealnym stanie. Drewnianą podłogę z powodzeniem mogą zastąpić panele winylowe. Ten materiał dostępny jest w szerokiej gamie wzorów i kolorów. Postaw na niepowtarzalne deski LVT, które łatwo utrzymasz w czystości i są odporne na działanie wilgoci.

Sposób ogrzewania kuchni

Coraz więcej osób rezygnuje z klasycznych kaloryferów na rzecz ogrzewania podłogowego. W tej sytuacji drewniana podłoga jest wręcz wykluczona. Zamiast niej zdecydowanie lepszym rozwiązaniem znowu okażą się być panele LVT. Prawidłowo ułożona posadzka świetnie przewodzi ciepło, zapewnia dobrą izolację akustyczną i doskonale się prezentuje.

Poziom eksploatacji kuchni

Zastanawiając się, co na podłogę w kuchni okaże się najlepsze, weź pod uwagę eksploatację. Podłoga w jednoosobowym mieszkaniu narażona jest na dużo mniejsze zużycie niż podłoga w wieloosobowej rodzinie. Najmniej odporna na uszkodzenia jest podłoga z naturalnego drewna, najtrudniej natomiast zniszczyć podłogę z kamienia.

Zawsze można też zdecydować się na rozwiązanie pośrednie – podłogę z winylu – piękną jak naturalne drewno i odporną na ścieranie, jak podłoga kamienna.

Komentarze

Nie ma komentarzy na ten moment